Groenmarkt 163   |   3311BD Dordrecht   |   078 - 63 12 386   |   info@kinderboekwinkeldegiraf.nl

Archief

Hier worden de oudere artikelen van onze website geplaatst.

Om de start van de kinderboekenweek goed te vieren heeft de bibliotheek, op woensdag 30 september, kinderboekenschrijver Simon van der Geest uitgenodigd. Wij doen mee aan dit mooie initiatief en verzorgen bij zijn optreden een rijk gevulde boekentafel. Spinder, Het werkstuk, Spijkerzwijgen en Wie is er bang voor de voetbalzombie's. Simon heeft al diverse griffels gewonnen. Wint hij dit jaar opnieuw de Gouden Griffel? Woensdag weten we het! Kom je ook luisteren?
Meld je dan snel vooraf aan! 

Het begint om 14 uur in de stadsbibliotheek!

Ben je 5 jaar of ouder dan mag je samen met je opa of oma je schoen komen zetten.

Sinterklaas en de pieten gaan ervoor zorgen dat in jouw schoentje én in die van opa of oma een verrassing komt met veel leesplezier.

Op zaterdag 2 december tussen 11 en 12 uur komt schrijfster Tosca Menten helpen om de schoenen weer terug te geven en voor te lezen. Dat wordt een 'heerlijk ochtendje'.

Schoen zetten kan vanaf zaterdag 25 tot en met donderdag 30 november in onze winkel.

Uiteraard zal Tosca Menten ook alle fans van haar boeken te woord staan en de nieuwste Dummie de Mummie signeren!

 

Voorleesvoorstelling door Ruth Bakker

In deze muzikale voorleesvoorstelling leest het stoere meisje Loet voor uit haar boek Loet Moet samen met Oma. Dit doet zij op haar eigen(wijze), interactieve en knotsgekke manier! Loet is gecreëerd en wordt gespeeld door de bekroonde actrice en auteur Ruth Bakker. Loet is gek op haar Oma. Samen verzinnen ze de leukste dingen. Zoals dieren nadoen, dansen en rijmrappen. Oma leert Loet zelfs breien, best ingewikkeld…
Hoe oud is Oma eigenlijk? En hoe komt Oma aan haar grappige kraakstem? Loet gaat samen met de kinderen op onderzoek... Op Youtube kun je al vast kennismaken met Loet

Datum: Woensdag 5 oktober

Plaats: Stadsbibliotheek Dordrecht

Tijd: 14.30 tot 15.30 uur

Kosten: gratis

Na afloop is het boek te koop en zal Ruth signeren

Aanmelden kan via de site van de Bibliotheek Aanzet

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 13 oktober om 19.30 uur

(inloop vanaf 19.00 uur)

Koos schrijft verhalen, liedjes, versjes, gedichten voor alle leeftijden en gaat hierover vertellen

Deze (gratis) lezing is bedoeld voor vaders, moeders, opa's, oma's, leerkrachten, bibliotheekmedewerkers en alle andere kinderboekliefhebbers.

Wil je komen laat het dan even weten in verband met het aantal stoelen die wij klaar moeten zetten.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel. 078 6312386

 


Wij maken ruim baan voor de Tangramkat, het nieuwe prentenboek van Maranke Rinck en Martijn van der Linden.
Tijdens de zomervakantie kun je bij ons achter in de winkel je eigen tangramdier of figuur komen knippen en plakken. En als we in de gelegenheid zijn lezen we je het verhaal graag voor.

 

Opa's en oma's

De 'vaders en moeders op het schoolplein'zijn lang niet altijd meer de ouders van de kinderen. Steeds vaker komt het voor dat de grootouders de rol van ouders een aantal dagen per week op zich nemen. Voor het lezen en voorlezen geldt dat net zo. Bovendien worden veel kinderboeken niet door de ouders, maar door de grootouders gekocht. Hoog tijd om die oma's en opa's eens centraal te stellen tijdens de Kinderboekenweek met als motto Voor altijd jong!
In oktober draait alles dus om lieve, gekke, chagrijnige, wilde, ondeugende, wijze, grappige, stokoude of juist superenergieke opa's en oma's.

Zo kun je in de Rode Zwaan van Sjoerd Kuyper lezen dat grootvaders soms uitstekende verhalenvertellers zijn. En dat je met oma's de wildste dingen kunt beleven, zoals Annemarie Bon en Heleen Brulot laten zien in Avontuur met oma. Maar grootouders zijn niet allemaal even gezellig en vriendelijk. Dat is bijvoorbeeld goed te lezen in Roald Dahl's Joris en de geheimzinnige toverdrank. Zo zijn de kinderboeken over dit thema net zo gevarieerd als alle opa's en oma's zelf!

Kinderboekenweekgeschenk

Oorlog en Vriendschap is de titel van het kinderboekenweekgeschenk 2016 en is geschreven door Dolf Verroen (87). Het motto Voor altijd jong! is op zijn lijf geschreven want onder zijn witte haren stralen nog steeds de ogen van een enthousiast nieuwsgierig jongetje. De illustraties zijn gemaakt door Charlotte Dematons.

Het verhaal:
Joop begrijpt niet hoe het kan, maar als Kees hem voor het eerst aankijkt, weet hij dat ze vrienden zullen worden. Maar het is oorlog en Joop ontdekt al snel dat weinig dingen voor altijd zijn. Sommige kinderen komen niet meer naar school. De meester geeft geen les meer, want Duitse soldaten hebben het schoolgebouw in beslag genomen. Zelfs thuis is alles anders. Met een onderduiker in huis moet je altijd op je hoede zijn. Als de winter komt, sluipt de honger Joops leven binnen. Gelukkig heeft hij Kees. Maar kan hun vriendschap wel bestaan in een tijd waarin goed en fout op scherp staan?

Er is ook een speciale grotelettereditie verkrijgbaar, speciaal voor kinderen die moeite hebben met lezen. Het geschenk ontvang je bij besteding van tenminste 10 euro.

Prentenboek van de Kinderboekenweek

Waar is Ludwig? is niet zomaar een prentenboek, het is namelijk een leporello wat je mooi neer kunt zetten. De jonge en veelbekroonde illustrator Floor Rieder heeft het gemaakt.

Het verhaal:
Oma is haar kat weer eens kwijt. Misschien zit Ludwig bij de buren? Of bij de buren van de buren? Al zoekend gaat oma alle huizen in haar straatje langs. Hier en daar maakt ze een praatje en soms blijft ze iets langer hangen dan haar bedoeling is. En Ludwig? Die heeft zo zijn eigen favoriete adresjes in de straat en kent de meeste buren misschien nog wel beter dan oma!

7.95 euro

De kracht van verbeelding

Vanessa Bell en haar zus Virginia Woolf waren centrale figuren in wat wel de Bloomsbury Groep wordt genoemd, een bonte verzameling van voornamelijk kunstenaars die woonden en werkten in Engeland in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Rindert Kromhout schreef een trilogie over de bijzondere en artistieke familie Bell die woonde op Charleston, een fantastisch huis op het Engelse platteland. In het eerste deel (Soldaten huilen niet) beleven we het vrijgevochten en artistieke leven aldaar, door de kinderogen van zoon Quentin. Het tweede vanuit de adolescent Angelica, de stiefzus van Quentin, dochter van Duncan. Het laatste deel ondervraagt Quentin, inmiddels volwassen, Duncan. Duncan was de minnaar van zijn moeder en de laatste bewoner van Charleston. Rindert Kromhout geeft een lezing over de Bloomsbury-groep, over deze bijzondere tijd in de geschiedenis, over de kleurrijke bewoners en bezoekers van Charleston.

 

In mei verschijnt van Kromhout tevens het prentenboek De Gouden Lijst, het Bloomsbury leven vertelt voor jonge kinderen en geïllustreerd door Gerda Dendooven.

Lezing vindt plaats op vrijdag 20 mei om 17.00 uur (tot ongeveer 18.30 uur)
Kosten: € 7.50 (incl. versnapering), reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon (078 6312386)
Leeftijd: volwassenen en jongeren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reserveren kan via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zie ginds komt Koos Wieman met Poesie al aan.
Hij brengt ons verhalen, kom jij ze verstaan?
Het wordt zeker lachen dat weet je bij Koos
wat zal hij weer toveren uit zijn trukendoos.........

Op Zaterdag 29 november komt Jacobus Wieman samen met Poesie naar De Giraf om een verhaal te vertellen over Sinterklaas. Ook neemt hij zijn draai-orgeltje mee om samen liedjes te zingen.

Vanaf 4 jaar

Aanvang 11.00 uur

Kosten per persoon € 2.50 (incl. iets lekkers)

 

Kristine Groenhart is auteur en docent Nederlands. Ze is opgegroeid in Dordrecht, heeft hier het gymnasium afgemaakt en fanatiek gehockeyd. Inmiddels woont ze al 16 jaar op het platteland in Engeland. Toen Kristine in Engeland ging wonen en haar kinderen daar naar school gingen herkende ze veel uit de, door haar verslonden, boeken van Enid Blyton. De oude gebouwen, het strakke uniform met blazer en stropdas, de competitie om een plekje in het schoolteam en de hoogste cijfers. Al snel besloot ze zelf een kostschoolboekenserie te gaan schrijven. Haar eerste kinderboek getiteld Mulberry House wordt gepresenteerd in De Giraf. Kristine komt hiervoor speciaal naar Dordrecht over.

Woensdag 5 november 2014 om 16.30 uur

De ZomerZwerfKaart is hét zomervakantieprogramma in Dordrecht voor kinderen en loopt van 16 juli t/m 31 augustus. Op verschillende plekken zoals het Dordrechts Museum, het Energiehuis, de Bibliotheek, de Stadsboerderij én De Giraf is er dan iets leuks te doen, en per activiteit krijgen deelnemende kinderen een stempel. Een ZomerZwerfKaart vol stempels geeft recht op een leuke verrassing. De kaarten zelf worden de komende weken verspreid en zijn ook verkrijgbaar in De Giraf.

Hoe begint iets?
Met niets?
Misschien.
Doe je ogen dicht.
Denk alles weg.
Ook jezelf.
Niets.
Begin opnieuw.

Vier cirkels, vier vierkantjes en vier driehoekjes: meer heb je niet nodig om misschien wel alles te maken. Guido van Genechten doet het je voor in dit kunstzinnig en gewaagd boek over het begin en over het einde en over alles daartussenin. We zijn benieuwd naar jouw fantasie en nodigen je uit om bij ons  jouw creatie te scheppen tijdens de zomervakantie. Deze activiteit is gratis en kan op alle momenten dat de winkel open is.

Mies van Hout op bezoek

 

Zaterdag 30 november

vindt er in De Giraf (i.s.m. De Bibliotheek A tot Z) een gezellige middag plaats zonder Sinterklaas en Zwarte Piet maar wel met Mies

Zij gaat met kinderen aan het werk om pietjes te tekenen op zwart papier. En we gaan lekker kruidnootjes eten, liedjes zingen en verhalen vertellen. Daar moet je bij zijn!

 

 

Voor fans van het werk van Mies van Hout zal zij ook haar boeken signeren.

De middag begint om 14 uur (en duurt tot uiterlijk 16 uur)

De toegang is gratis

Meest geschikt voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar

Vanwege het beperkt aantal plaatsen aan de tafel is het raadzaam om te reserveren via deDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 078 6312386.

 

 

Woensdag 2 oktober

Dansers van Anneke IJpelaar Ballet openen met Piepkleine Muis dit jaar de Kinderboekenweek op 2 oktober. De reislustige en heldhaftige muis is bedacht door zangeres Janis Ian. Als groot fan van de prentenboeken van Ingrid en Dieter Schubert vroeg zij hen de illustraties te maken bij haar verhaaltje.

Ingrid en Dieter Schubert zullen het verhaal voorlezen en vertellen over de totstandkoming van het boek. Dit vindt plaats in De Bibliotheek A tot Z op de Groenmarkt, naast De Giraf. Na afloop zullen zij hun boeken signeren in De Giraf. Kijk hier om in de stemming te komen!

Aanvang 14.00 uur

Voor kinderen vanaf 3 jaar

Leren lezen met Vos en Haas geeft gegarandeerd LEESPLEZIER. Wij raden in de winkel de boeken met groot enthousiasme aan en inmiddels kennen we vele fans van Vos en Haas. Zeer verheugd zijn we met het bezoek van het geweldige duo Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong Khing op de eerste zaterdag van de Kinderboekenweek 2013, het jaar waarin Khing 80 is geworden. En geheel in het thema van dit jaar Klaar voor de start is er een nieuw deel verschenen, Vos en Haas Het spel van Jak, voor de sportieve prijs van 5 euro.

Zaterdag 5 oktober

Van 11.00 tot 12.00 uur vertellen Vanden Heede en Khing afwisselend over hun werk en lezen ze avonturen voor van Vos en Haas.. Van 12.00 tot 13.00 uur signeren zij samen hun boeken en het schijnt dat Khing daar lekker de tijd voor neemt.....

Voor de kinderboekenweek (3 t/m 14 oktober) maakten Fleur van der Weel en Edward van de Vendel speciaal voor jonge kinderen het prentenboek Hallo. Dit tweetal, bekend van hun Superguppiereeks, won al vele prijzen. Samen hebben ze een kleine voorstelling gemaakt rond het boek. Tijdens de kinderboekenweek komen zij hiermee naar Kinderboekwinkel De Giraf.

Vrijdag 5 oktober - 16.00-16.45 uur

Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Tiickets zijn te koop bij De Giraf en kosten € 2.50 per kind.

Het boek is tijdens de kinderboekenweek te koop voor € 5.00 en na afloop van het optreden signeren Fleur en Edward het boek.

Uitgeverij Lemniscaat kwam ons vertellen dat onze winkel het 100.000 exemplaar van het Sinterklaasboek aan ons verkocht is. Hier zijn we heel blij mee omdat we dit het allermooiste Sinterklaasboek vinden dat er maar bestaat! In 2008 bekroond met het Gouden Penseel en ieder jaar weer een smakelijk boek om tevoorschijn te halen. Tot in detail heeft Charlotte Dematons het verhaal van Sinterklaas getekend. Zijn verblijfplaats in Spanje op een prachtig landgoed met groot kasteel voor hem en zijn pieten, de pakhuizen en een Pietenschool. Tel de pieten en je zult erachter komen dat er voor ieder pietje een bedje getekend is, er bordjes zijn gedekt en tandenborstels klaarstaan. Natuurlijk worden de pakjes en de pakjesboot uitgebreid behandeld en de overtocht naar Nederland. En dan eindelijk komen zij aan in Nederland alwaar ze ontvangen worden door een grote mensenmassa waartussen je nog wel wat bekenden zult tegenkomen...... Daarna breken de weken aan van in het donker over de daken zwerven, de laatste cadeaus kopen en de schoentjes vullen. Tenslotte is er het heerlijk avondje. De terugreis van Sint en zijn Pieten is onstuimig en je ziet zelfs een pietje kotsend over de reling hangen. De thuiskomst is hartverwarmend....wat zijn de bejaarde en de hele jonge pieten blij dat Sint weer thuis is!

Dit is smullen en verplichte kost voor iedereen die houdt van Sinterklaas.

Zaterdag 12 november vanaf 10.30 is Charlotte Dematons in De Giraf om het 100.000e exemplaar te overhandigen aan ons. De Giraf wordt hierbij benoemd tot De Boekwinkel van Sinterklaas. Iedereen die dit leuk vindt is daarbij van harte welkom. Vlak voor de ergste drukte in de stad zal Charlotte weer vertrekken om elders in het land te gaan signeren.