Groenmarkt 163   |   3311BD Dordrecht   |   078 - 63 12 386   |   info@kinderboekwinkeldegiraf.nl

Opa's en oma's

De 'vaders en moeders op het schoolplein'zijn lang niet altijd meer de ouders van de kinderen. Steeds vaker komt het voor dat de grootouders de rol van ouders een aantal dagen per week op zich nemen. Voor het lezen en voorlezen geldt dat net zo. Bovendien worden veel kinderboeken niet door de ouders, maar door de grootouders gekocht. Hoog tijd om die oma's en opa's eens centraal te stellen tijdens de Kinderboekenweek met als motto Voor altijd jong!
In oktober draait alles dus om lieve, gekke, chagrijnige, wilde, ondeugende, wijze, grappige, stokoude of juist superenergieke opa's en oma's.

Zo kun je in de Rode Zwaan van Sjoerd Kuyper lezen dat grootvaders soms uitstekende verhalenvertellers zijn. En dat je met oma's de wildste dingen kunt beleven, zoals Annemarie Bon en Heleen Brulot laten zien in Avontuur met oma. Maar grootouders zijn niet allemaal even gezellig en vriendelijk. Dat is bijvoorbeeld goed te lezen in Roald Dahl's Joris en de geheimzinnige toverdrank. Zo zijn de kinderboeken over dit thema net zo gevarieerd als alle opa's en oma's zelf!

Kinderboekenweekgeschenk

Oorlog en Vriendschap is de titel van het kinderboekenweekgeschenk 2016 en is geschreven door Dolf Verroen (87). Het motto Voor altijd jong! is op zijn lijf geschreven want onder zijn witte haren stralen nog steeds de ogen van een enthousiast nieuwsgierig jongetje. De illustraties zijn gemaakt door Charlotte Dematons.

Het verhaal:
Joop begrijpt niet hoe het kan, maar als Kees hem voor het eerst aankijkt, weet hij dat ze vrienden zullen worden. Maar het is oorlog en Joop ontdekt al snel dat weinig dingen voor altijd zijn. Sommige kinderen komen niet meer naar school. De meester geeft geen les meer, want Duitse soldaten hebben het schoolgebouw in beslag genomen. Zelfs thuis is alles anders. Met een onderduiker in huis moet je altijd op je hoede zijn. Als de winter komt, sluipt de honger Joops leven binnen. Gelukkig heeft hij Kees. Maar kan hun vriendschap wel bestaan in een tijd waarin goed en fout op scherp staan?

Er is ook een speciale grotelettereditie verkrijgbaar, speciaal voor kinderen die moeite hebben met lezen. Het geschenk ontvang je bij besteding van tenminste 10 euro.

Prentenboek van de Kinderboekenweek

Waar is Ludwig? is niet zomaar een prentenboek, het is namelijk een leporello wat je mooi neer kunt zetten. De jonge en veelbekroonde illustrator Floor Rieder heeft het gemaakt.

Het verhaal:
Oma is haar kat weer eens kwijt. Misschien zit Ludwig bij de buren? Of bij de buren van de buren? Al zoekend gaat oma alle huizen in haar straatje langs. Hier en daar maakt ze een praatje en soms blijft ze iets langer hangen dan haar bedoeling is. En Ludwig? Die heeft zo zijn eigen favoriete adresjes in de straat en kent de meeste buren misschien nog wel beter dan oma!

7.95 euro