Groenmarkt 163   |   3311BD Dordrecht   |   078 - 63 12 386   |   info@kinderboekwinkeldegiraf.nl

Bekroningen

Griffels 2018

Éen van deze Zilveren Griffels krijgt de Gouden Griffel op 2 oktober 2018

Zilveren Griffel tot 6 jaar

Handje – Tjibbe Veldkamp en Wouter Tulp
Ouders met hun telefoons, kunnen zij nog wel op hun kinderen letten? Volgens het boek Handje? gaat dat maar moeilijk samen. De volwassen (voor)lezer krijgt een licht moralistische spiegel voor de neus, maar het boek zit boordenvol humor. Het kind gaat volledig de eigen gang en dat is sterk aan het boek. Het maatschappelijk thema komt er meer uit voor volwassenen dan voor kinderen. Het samenspel tussen tekst en illustratie is heel goed. Het boek is wat lastiger om in de kring voor te lezen, door vele details en het verhaal dat ook op de achtergrond speelt. Het is verder wel echt een kleuterboek.
  

Het lammetje dat een varken is – Pim Lammers
Anders zijn, hoe beschrijf je dat zonder er een oordeel over mee te geven? Precies zoals Pim Lammers dat doet. Een schaap voelt zich een varken, maar de boer en de andere dieren begrijpen hem niet. Tot de dierenarts vaststelt dat hij van binnen een varken is en voortaan ook als varken door het leven kan gaan. Eenvoudige kleurrijke paginagrote illustraties. Actueel thema, maar voor een heel jong publiek geschreven. Vanaf 3 jaar kun je het lekker (in de klas) voorlezen. Als het echt om het hoofdthema gaat, kun je het ook met oudere kinderen lezen. Thema’s: anders zijn, jezelf zijn, elkaar accepteren, in het verkeerde velletje geboren worden, dieren.
     
Zilveren Griffel vanaf 6 jaar

Toen ik – Joke van Leeuwen
De hilariteit begint al bij het voorstellen van Deef, de toon is meteen gezet. Op de voorkant zie je alle hoofdstukken die allemaal beginnen met ‘Toen ik’. Geheel in van Leeuwen stijl en met van Leeuwen droge humor. De onverwachte denkrichtingen van Deef in elk hoofdstukje, zijn telkens weer verrassend. Er wordt verschil gemaakt tussen wat er verteld wordt, of wat er door Deef (of zijn moeder) wordt gezegd. Dat is dan getypt tegenover geschreven. Per dag 1 hoofdstuk voorlezen voor de taalles kan prima, bij voorlezen moet wel iedereen de illustraties kunnen zien. Het boek is makkelijk te lezen, grappig met tekeningen er tussendoor. Groep 4 kan dat zelf al, maar ook voor groep 8 is het nog prima te gebruiken. Kinderen vinden de tekeningen en de tekst misschien een beetje gek, maar een beetje gek is vaak wel grappig en de lezers begrijpen haar beter dan je wellicht verwacht.
    
Het gelukkige eiland – Marit Törnqvist
Deel drie van het filosofisch drieluik over haar eigen leven. De illustraties zijn in dit verhaal heel belangrijk. Het is een dromerig en sfeervol verhaal over de zoektocht naar liefde en geluk, dat op veel plekken te vinden is. Het gaat ook over vriendschappen die komen en gaan. De centrale vraag in het boek is: waar vind jij het ware geluk. Dit boek wordt misschien meer door volwassenen dan door kinderen gelezen. Het is daarom niet heel geschikt voor een schoolbibliotheek of een les in de klas. Het is wel erg mooi om bij teken- en/of schrijfopdrachten te gebruiken. Samen lezen met (kleine) groepjes of in de plusklas vanaf ongeveer 8 jaar, is wel goed mogelijk, maar de leerkracht moet er dan zelf wel affiniteit mee hebben. Thuis kun je het eventueel met jongere kinderen bekijken.

Zilveren Griffel vanaf 9 jaar

Lampje – Annet Schaap
Volop en terecht geprezen kanshebber voor ook nog eens de Gouden Griffel. Lampje is een jong meisje dat zoveel heeft meegemaakt, maar nog steeds heel zuiver naar de wereld kijkt. Als een schip stuk geslagen is op de rots moet iemand de schuld krijgen. “En hoe gaat dat met schuld? Schuld is een rot ei dat heen en weer gegooid wordt, verder en verder. Niemand wil het vangen, niemand wil de smurrie over zich heen krijgen.” Het boek zit vol met dit soort prachtige vergelijkingen waardoor je verstrengeld raakt in de mysterieuze sfeer. Een echte aanrader voor kinderen van groep 6 – 8. Fijn voor de ervaren lezer om zelf te lezen, maar langere tijd in de klas uit voorlezen is ook geweldig en kan dan vanaf ongeveer groep 5. Het is echter wel een boek dat je moet aanreiken. Het is dik, met veel tekst en wordt mogelijk niet gepakt als het zomaar in de schoolbibliotheek staat, terwijl het wel absoluut de moeite waard is.
     
Sabel – Suzanne Wouda
Dit boek gaat over een Joods jongetje in Amsterdam. Hij moet met zijn familie naar een concentratiekamp en kat Sabel gaat mee. Maar is de kat wel echt meegekomen? Je krijgt een schok in je buik als je beseft dat zijn lieve, trouwe kat natuurlijk nooit bij hen in het concentratiekamp heeft kunnen wonen. Het verhaal wordt in één klap nog een stuk verdrietiger dan je in eerste instantie dacht. Vervolgens gaat het opvallen dat de ‘dagboekdata’ nooit de 1943 voorbij gaan. Vanaf dat moment begin je in te zien, dat dit boek niet gelukkig af zal lopen. Kat en baasje worden niet meer verenigd en wat er met Sabel gebeurd is, zul je dus nooit weten. Wat er met de Joodse jongen en zijn moeder gebeurt als zij op 11 juni 1943 aankomen in Sobibor, Polen, dat weet je wel. Indrukwekkend en hartverscheurend. Zelf lezen, maar ook voorlezen vanaf ongeveer groep 6. In ieder geval iedere leerkracht zou het moeten lezen.

Zilveren Griffel Informatief

Wij waren hier eerst – Joukje Akveld

‘Als de mens je lievelingsdier is, is dit wellicht geen boek voor jou’. Een land dat voor de meeste kinderen ongrijpbaar ver weg is, wordt van dichtbij beschreven in een boek over de botsingen tussen mens en 13 diersoorten in Zuid Afrika. De dieren waren er in Afrika als eerste en toen de mens kwam, was dat voor sommige dieren bijna het einde. Voor andere dieren is de mens uiteindelijk misschien wel de redding geweest. Als de ruimte in een land beperkt is, hoe los je dat dan op? De uitgebreide verhalen zijn in een prettige stijl geschreven en lezen daardoor gemakkelijk. Mooi boek om zelf te lezen en te bekijken, maar ook om voor te lezen. Geschikt voor bovenbouw basisonderwijs en voor de brugklassen VO. Ook leuk om bij zaakvakken te gebruiken. De woordenlijst op het einde is heel handig.
      
De Zweetvoetenman – Annet Huizing

Eenmaal begonnen wil je eigenlijk alles lezen. Wat een pakkende, frisse schrijfstijl! Alles wat betreft rechtspraak wordt a.d.h.v. talloze voorbeelden helder en met humor uitgelegd. Hetzelfde geldt voor de illustraties. Na het lezen snap je ook écht hoe bepaalde actuele zaken werken. Goed te gebruiken voor bovenbouw leerkrachten om kleine stukjes voor te lezen en met kinderen over te discussiëren, maar alleen als ze dit goed voorbereiden. De tekst is voor de bovenbouw nog steeds vrij moeilijk. Ook onderwerpen als seksueel misbruik van kinderen en doodslag worden besproken. Misschien bij zelfstandig lezen daarom iets geschikter voor de brugklas.
     
Zilveren Griffel Poëzie

Was de aarde vroeger plat? - Bette Westera & Sylvia Weve
Combinatie van poëzie, filosofie en kleurrijke illustraties. Soms gaan de gedichten in elkaar over of komt een onderwerp in een later gedicht nog eens terug. Begintekst is de leidraad voor heel de bundel. ‘Er zijn vragen die om antwoord vragen. Er zijn ook vragen die vragen om een versje, een gedicht, een schilderij. Vragen die vragen om iets wat dartel om ze heen kan draaien zoals de aarde eeuwig om zijn as.’ Er zitten vragen tussen die ook echt te beantwoorden zijn, maar ook vragen waar je je leven lang over na kunt blijven denken zonder er een antwoord op te vinden. Sommige gedichten zijn al zeer geschikt voor de allerjongste kinderen, maar de gedichten zijn het leukst om lekker met de hele klas te lezen en over te praten en discussiëren.
     
De Zombietrein - Edward van de Vendel & Floor de Goede
Wederom een griffel voor Van de Vendel, maar striptekenaar Floor de Goede verdient met zijn humoristische, gedetailleerde en aantrekkelijk gekleurde illustraties óók de aandacht. De gedichten zijn prachtig verpakt en gebaseerd op alledaagse, herkenbare situaties: de geur van chips aan je vingers die lang blijft hangen, oma die op bezoek komt en weer weg gaat, een baby die altijd huilt, een vader die er op los fantaseert, een meisje die een schelp vindt op het strand. Het sterke van deze bundel is dat er grappige, bizarre, maar ook gevoelige gedichtjes in staan. Het is heel divers en zelfs voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar die niet van poëzie (of van lezen in het algemeen) houden zeer geschikt. Ook zij gaan voor dit boek lekker zitten en met plezier een gedicht lezen.
     

Zilveren Penselen 2018

Eén van deze Zilveren Penselen wordt de gouden penseel op 19 september 2018 Die dag wordt eveneens het Gulden Palet bekend gemaakt. Enkel een oorspronkelijk Nederlands werk*, maakt kans op de Gouden Penseel.

Zilveren Penselen tot drie jaar

Heb jij misschien Olifant gezien? - David Barrow
Leuk, humoristisch prentenboek over een jongetje en een olifant die verstoppertje spelen. Het jongetje kan Olifant niet vinden, de lezer/kijker echter wel. Heerlijk dus voor peuters en jonge kleuters om lekker mee te doen met het verhaal. Het zijn mooie, paginagrote illustraties en het boek is zeer geschikt om voor te lezen in de onderbouw. Het past bij het thema verstoppertje spelen en doen alsof. En.. Na verstoppertje met olifant, komt natuurlijk tikkertje met schildpad.   

 

 


Pippeloentje - AMG Schmidt & Fleur van der Weel*
Annie is na al die jaren nog altijd even geliefd en nu verbeeld door Fleur van der Weel.
De illustraties zijn een stuk zachter dan die voorganger Harry Geelen maakte. Ze zijn belangrijk voor het verhaal en er zijn vrij veel pagina’s zonder tekst, waarbij je de illustraties echt moet ‘lezen’. Door de lieflijke, retro afbeeldingen van Fleur, worden de gedichten van Schmidt weer nieuw leven ingeblazen. In de tekst zitten veel woorden die niet meer gebruikt worden, maar dat geeft extra reden om na het lezen nog even door te praten met peuters en kleuters.
     
Zilveren Penselen drie tot zes jaar

Dit is voor jou - Sanne te Loo*
Ode aan de fantasie en creativiteit en daarbij een pleidooi voor kleur in je leven. Het boek laat een mooie verhouding tussen de oudere en het jongere kind zien. Er is veel van elkaar te leren. Het is leuk in het (kunst)onderwijs te gebruiken door kinderen bijvoorbeeld iets van vlekken te laten maken. Er is veel te zien en dus leuker om met een klein groepje te lezen. Als kunstverhaal kan het ook goed voor oudere kinderen.
    

 


Konijnentango - Daan Remmerts de Vries & Schuberts*
Tekstloos omkeerprentenboek over de liefde met een verhaal van Daan Remmerts de Vries. Knap hoe de illustratoren het verhaal mooi hebben weten vast te leggen. Er valt zo veel in te ontdekken omdat het spiegelbeeld in het water, geen spiegelbeeld is maar een heel ander verhaal. In het ene verhaal komt de zon op en in het andere verhaal gaat de zon juist onder, met alles wat daarbij komt kijken. Beide verhalen zijn net een beetje anders en worden in tegenovergestelde richting verteld. Soms een beetje lastiger om zelf het verhaal erbij te vertellen als je aan het voorlezen gaat. Een kijkboek met veel ruimte voor eigen interpretatie.
    
Zilveren Penselen zes tot twaalf jaar
   
Tori - Brian Elstak & Karin Amatmoekrim*
Spannende en heel bijzondere vormgeving. Het beeld zal veel kinderen zo aanspreken, dat het ze helpt het verhaal te lezen. De illustraties zijn opvallend anders en origineel voor een kinderboek; spectaculair, eigentijds mooi maar ook duister en zelfs eng. Dat spreekt sommige kinderen misschien juist aan. Het mythe achtige verhaal heeft wat ruwe kantjes maar blijkt toch fijn voor te lezen aan 8-10 jarig publiek. Een stukje voorlezen voordat kinderen het leesboek zelf kunnen kiezen zou misschien een onterechte verwachting (dit is een eng boek!) weg kunnen nemen. Er zit veel vaart in het verhaal en het wordt daardoor nergens saai. Een stoer boek waarbij het gaat om 3 kinderen die dapper strijden tegen allerlei Hollywood achtige dierenbendes. De illustraties en het verhaal zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar, dat maakt het zo’n leuk boek. Moralistische boodschap: iedereen heeft eigen talenten, houd een open blik naar anderen en ga niet in op vooroordelen en roddels. Fijn lettertype voor dyslectici en alle namen in het boek hebben een eigen kleur. Dat zorgt ervoor dat je iets gemakkelijker door het boek heengeleid kan worden.
     
En toen, Sheherazade, en toen? - Imme Dros & Annemarie van Haeringen*
Sprookjes en fabels, maar nu eens niet over de Zwavelstokjes, Roodkapje of de Zeven Geitjes. ‘Duizend nachten en een nacht’. Annemarie en Imme laten je kennis maken met de Oosterse sferen en Arabische sprookjes. Zware teksten met heftige onderwerpen. Bijvoorbeeld: een koningin die vreemdgaat met een slaaf, waarna beide partijen worden afgeslacht door de koning. Het leest door als één verhaal, in plaats van als losse sprookjes. Dat komt doordat Sheherazade alle verhalen vertelt. Afbeeldingen zijn in coulisse-achtige werking met mooie patronen origineel kleurgebruik. . De beelden zijn schitterend, een echt kunstwerk. Het leest als proza, maar er is een metrum-techniek gebruikt. 10+, als je maar weet dat er stukken en illustraties in staan die érg expliciet zijn.
     
Zilveren Penselen Informatief

De wolven van Currumpaw - William Grill
Zeer ontroerend, waargebeurd verhaal over de geschiedenis van de Verenigde Staten, de komst van de kolonisten en het verjagen van de wolven. De oorspronkelijke bewoners zijn verdreven en de kolonisten richten het land opnieuw in. De afbeeldingen zijn moeilijk te lezen zonder enige voorkennis over de geschiedenis, maar het boek is goed bruikbaar bij geschiedenislessen over dit onderwerp. Sobere platen die het verhaal vertellen met enkel de kleuren rood-roze-grijs-zwart-wit. Het gaat over de jacht op een oude wolf Lobo in 1893 op de prairies van New Mexico. Lobo laat zich niet vangen, dus gebruiken de kolonisten Blanca, de grote liefde van Lobo, als lokaas. Voor een kleine doelgroep ‘geschikt’ omdat de tekst en afbeeldingen vrij gruwelijk zijn. De lezer moet de tijd nemen om de afbeeldingen te bekijken.
     
Fabeldieren - Floortje Zwigtman & Ludwig Volbeda*
Prachtig geïllustreerd naslagwerk. Leest niet zo gauw lekker weg, maar voor kinderen die geïnteresseerd zijn in Trollen en Eenhoorns (maar ook Kappa’s, Selkies en Mahaha’s) is dit een geweldig boek. De illustraties zijn bijzonder gedetailleerd. Het lijkt wel of Volbeda niet uitgetekend raakt. De teksten zijn eenvoudig genoeg geschreven om door te willen lezen. Het zijn echter zó veel fabeldieren dat het soms lastig te onthouden is welk stukje ook alweer bij welk dier hoorde. Helaas geen index, dus als je specifiek op zoek bent naar een bepaald wezen, weet je niet goed waar je ze moet zoeken. De fabeldieren staan gerangschikt op land en de inhoudsopgave staat dan ook in een landkaart. Dat maakt het iets handiger zoeken.     

Aanraders Vlag en Wimpels

Vlag en wimpels Griffeljury  

Verliefd - Stefan Boonen & Jan van Lierde (categorie tot zes jaar)
Prentenboeken over de emotie verliefd zijn, zijn er niet zoveel. In dit prentenboek wordt het onbestemde gevoel expliciet beschreven. De illustraties zitten vol humor en gaan heel duidelijk over een allesoverheersend gevoel dat je niet kunt verbergen. De blosjes op de wangen zeggen genoeg.  
  
Alle dieren drijven - Gideon Samson & Annemarie van Haeringen (categorie tot zes jaar)
Mooi boek met prachtige tekst en geweldige prenten. Slim gebruik gemaakt van eenvoud. Erg leuk om met kinderen over te praten. De ark van Noach kan ieder er in herkennen, maar het verhaal krijgt een breder perspectief en kan zo naar meer religies of zelfs wereldproblemen verwijzen.     

 


Kersenhemel - Jef Aerts & Sanne te Loo (categorie tot zes jaar)
Prachtig prentenboek over vriendschap. Over weggaan en weer terugkomen en over hoe echte vriendschap altijd blijft duren. Past heel mooi bij het thema van de Kinderboekenweek. Dit toegankelijke verhaal zal voor veel kinderen tot de verbeelding spreken. Natuur, vriendschap, verhuizen: er zitten veel herkenbare elementen in.    


Zondag, maandag, sterrendag - Anna Woltz & Annet Schaap (categorie vanaf zes jaar)
Een eerste leesboek, maar dan extra leuk. Spannend en humoristisch in de serie Tijgerlezen met krachtige illustraties voor ongeveer eind groep 4.

     

 

 


Bedtijd verhalen voor rebelse meisjes - Elena Favilli & Francesca Cavallo (categorie vanaf zes jaar)
Moet niet enkel op het nachtkastje van meisjes, maar ook lekker op dat van jongens. Stoere vrouwen die de wereld een stukje beter maken, daar moet iedereen iets over lezen. Niet alleen de rebelse meid. Zeer geschikt als voorleesverhalen, want dan zal er nog samen over gesproken worden na het lezen.     
De gevangenisfamilie van Perry T Cook - Leslie Connor (categorie vanaf negen jaar)
Verhaal over een jongen die opgroeit in een gevangenis, maar daar niet mag blijven. Hij wil terug de gevangenis in, want zijn moeder zit daar en hij is er geboren. Hij komt er achter dat de directeur de vrijlating van zijn moeder tegenhoudt. Gesprekken met gevangenen zorgen voor een nieuwe kijk op waarom ze daar eigenlijk beland zijn. Veel verhalen hebben ook nog een andere kant. Non-fictie en fictie liggen in dit boek dicht bij elkaar. Zelf lezen vanaf ongeveer 10 jaar.
     
De Goudvisjongen - Lisa Thompson & Mike Lowery (categorie vanaf negen jaar)
Bijzonder verhaal over een jongen met Obsessieve Compulsieve stoornis (OCD) en smetvrees die een hoofdrol gaat spelen bij de oplossing van de verdwijning van een peuter. Loopt uiteindelijk goed af. Vanaf ongeveer 10 jaar.     

 

 

 


De wortels van Oranje - Marc ter Horst & Wendy Panders (categorie informatief)
Heel bruikbaar boek vol weetjes en feiten over Nederland. Niet de standaardweetjes, maar de bijzondere. Vele wie-, wat- en waarom vragen waar kinderen mee worstelen krijgen door het lezen van dit boek een passend antwoord. Vanaf ongeveer 10 jaar, ook erg leuk bij zaakvakken of een boekenkring.

     

 

 


Dag Poes! - Koos Meinderts, Sjoerd Kuyper, Bette Westera, Hans & Monique Hagen en Mies van Hout (categorie poëzie)
Gedichten van verschillende veel geprezen auteurs, aangevuld met geweldig geïllustreerde katten van Van Hout. Poëzie door metrum, rijm of ritme, woordkeuze met beeldende zeggingskracht. Kattenliefhebber, dierenliefhebber, poëzieliefhebber of gewoon boekenliefhebber? Dit boek is voor jullie allemaal.
     
Vlag en wimpels Penseeljury


Dino’s bestaan niet – Mark Janssen (categorie tot zes jaar)
Dino’s bestaan niet is een mooie aanvulling op het inmiddels zeer uitgebreide dino-universum. Het sfeervolle, panoramische beeld wordt versterkt door de uitvouwpagina’s. De kinderen zien niet, wat de lezer allang doorheeft. De donkere prenten zijn zoekplaten vol natuur en vormen waarvan het niet altijd duidelijk is wat wel en niet tot de dinosaurussen behoort.
     

 


Het wonderlijke insectenboek – Medy Oberendorff en Bart Rossel (categorie informatief)
Alle kriebelbeestjes komen echt tot hun recht. Het is een nieuwe manier van insecten weergeven, niet de standaard keurige tekeningen. Dit is een prachtig kijkboek waarbij insecten dan weer in lijn, dan weer in vrij werk, uiterst gedetailleerd in beeld worden gebracht.  Weer zo’n mooi biologielesboek.
     

 


Binneste binnen – Arie van ’t Riet en Jan Paul Schutten (categorie informatief)
Röntgenfoto’s van dode dieren zijn gebruikt als illustraties. Een beetje luguber, maar origineel verzonnen en authentiek concept! Door de hier gebruikte techniek is het mogelijk om het binnenste van dieren te laten zien. Uitermate geschikt voor de biologieles.
     

 

 

 

 In samenwerking met: