Groenmarkt 163   |   3311BD Dordrecht   |   078 - 63 12 386   |   info@kinderboekwinkeldegiraf.nl

Bekroningen

Hier vind u een overzicht van de boeken geselecteerd door de Griffel en Penselen Jury.

Zilveren Griffels

Er lag een trommel in het gras (tot 6 jaar)

Het trommeltje dat opa Bas als kleine jongen op een rommelmarkt vond, kreeg Lientje nog veel langer geleden in een ver warm land. Maar op een dag vergeet opa Bas het trommeltje. Wie zal het vinden?

Heden en verleden worden in dit prentenboek op een bijzondere manier met elkaar verweven. De kindertijd van opa’s en oma’s komt ineens voelbaar dichtbij.

Edward van de Vendel €15,99

Maar eerst ving ik een monster (Tot 6 jaar)

Iedere ouder herkent het: snel even instoppen, oké dan nog even een verhaaltje, maar kort… en dan begint het. Dit prentenboek is niet alleen om voor te lezen. Ook als samenleesboek is het een feest: het samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen, zal veel vrolijkheid opleveren. Tjibbe Veldkamp schreef een verhaal dat nooit uit is. Een ode aan de fantasie en de betoverende kracht van verhalen: het ideale boek voor ieder kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden.
Tjibbe Veldkamp €14,99

 

Die kleine is Don, de lange is Sjon (6 tot 9 jaar)

Don en Sjon zijn elkaars tegengestelden. Meestal denken ze anders over de dingen. Maar dat staat hun vriendschap niet in de weg, integendeel! Ze eten samen koekjes, ze nodigen vrienden uit, ze zien een kriebeldiertje in een holle boom en worden verliefd.
Zes korte stripachtige verhaaltjes voor beginnende lezers over de grappige en lieve vrienden Don en Sjon.

Catharina Valckx €13,99

Beste broers (6 tot 9 jaar)

Raf en Robbie, twee broertjes van 9 en 5 jaar, verhuizen met hun ouders vanuit de drukke stad naar de boerderij van hun opa en oma. Hun vader en moeder zijn nogal druk met zichzelf bezig, dus is er niemand die op ze let. En ook niet op opa, die een toren in het bos bouwt. Als oma dan opeens ziek wordt, zijn het Raf en Robbie die opa in de gaten moeten houden. En hem redden, wanneer dat nodig blijkt te zijn. Met Beste broers schreef Jowi Schmitz een hartverwarmend verhaal over familie, dapperheid en groei. Over de vrijheid die iedereen eigenlijk zou moeten nemen om de wereld te maken zoals hij of zij dat wil - niet omdat dat nodig is, maar omdat het mooier is. Ook al stribbelt die wereld soms een beetje tegen. 'Beste broers': een ode aan de koppigheid!

Jowi Schmitz €15,95

Ons kasteel aan zee (9 tot 12 jaar)

Een bijzonder en avontuurlijk verhaal dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Petra is de dochter van een vuurtorenwachter. Samen met haar ouders en zus woont ze in de vuurtoren, die ze liefkozend ‘ons kasteel’ noemen. Haar wereld bestaat uit avonturen in verborgen tunnels en griezelige verhalen over zeemonsters. Maar aan die zorgeloze jeugd komt een eind als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. De oorlog is ook in de vuurtoren voelbaar, en al snel beginnen er scheurtjes te ontstaan in het gelukkige gezin. Petra doet alles wat ze kan om de geheimen van het gezin te ontrafelen. 'Ons kasteel aan zee' is beeldrijk en betoverend verhaal waarin de ruwe werkelijkheid op prachtige wijze wordt verweven met oude legendes en de fantasie van een fijngevoelig meisje.

Lucy Strange €16,99

Hele verhalen voor een halve soldaat (9 tot 12 jaar)

Zes broers worden opgeroepen om dienst te nemen in het leger. Op weg naar het front moeten ze zich melden bij een grenspost. Geschikte giften of geld om de grens te kunnen passeren, bezitten de broers niet. Verhalen kennen ze echter in overvloed. Verhalen over een behekst meer, over een poppenspeler die over lijken gaat om succes te hebben en over een jongeman die zo mooi is dat de mannen uit zijn dorp hem van pure jaloezie het liefst een kopje kleiner maken. De broers vertellen en vertellen alsof er een leven van af hangt. En dat is ook zo.
Benny Lindelauf €22,50

Gozert (9 tot 12 jaar)

Ties heeft een probleem. Tenminste… dat vinden de meeste mensen. Ties vindt dat niet: hij heeft een vriend. Gozert. De tofste, leukste, stoerste, coolste vriend die je je kunt voorstellen. Alleen is Ties de enige die Gozert ziet en hoort. En de plannen van Gozert zijn zo fantastisch dat Ties erdoor in moeilijkheden komt… Ties’ ouders willen dat Gozert verdwijnt en nemen een ingrijpende beslissing. Maar Ties wil helemaal niet van Gozert af. Wat moet hij doen?
Pieter Koolwijk €15,99

Twee fonkel rode sterren in de blinkend witte sneeuw (12 tot 15 jaar)

Leningrad, 1941. Ik heet Viktor Nikolajevitsj Danilov. Ik ben op 17 november 1928 geboren in Leningrad. Mijn ouders werken bij de Hermitage. Of beter gezegd, daar werkten ze totdat de oorlog uitbrak. Ik heb een tweelingzus die Nadja heet. Nadja en ik moesten weg uit Leningrad, maar we belandden per ongeluk in twee verschillende treinen. De mijne ging helemaal naar Tatarstan en van haar trein weet ik alleen dat hij in Mga is gestrand. Ik zit in een vrachtwagen die op de weg is geparkeerd. Buiten woedt een storm en het is ijskoud, zeker dertig graden onder nul. Het is een wonder dat ik nog leef. Het beleg van Leningrad duurde bijna drie jaar. Deze dramatische geschiedenis vervlecht zich met het verhaal van Nadja en Viktor, die vastberaden zijn elkaar terug te vinden en hun stad te redden.
Davide Morisinotto €15,99

Gloei (Informatief)

In deze bundel laat Edward van de Vendel twintig jongeren tussen de zestien en de drieëntwintig jaar aan het woord. Hun ontroerende persoonlijke verhalen geven een breed beeld van de ‘queer’ jongeren van nu. Ze vertellen uitgebreid en openhartig over alles wat er in hun leven gloeit: liefde, woede, ambitie. Daarin zijn ze zeer verschillend: van de achttienjarige paralympische zwemkampioen tot de Syrische bootvluchteling. Hoe divers ze ook zijn, ze hebben één ding gemeen: hun geaardheid of hun gender wijkt af van die van de meerderheid. Hun verhalen ontroeren en laten je niet zelden met ingehouden adem verder en verder lezen.
Edward  van de Vendel €22,50

Wonderbos (Informatief)

Wie houdt er nu niet van een mooi bos? Bijvoorbeeld tijdens een winterwandeling, op een kraakheldere herfstochtend met prachtig gekleurde bladeren of in de gonzende drukte van de zomer. Er is altijd wat te bekijken. En dan is er nog zoveel dat we níét zien. Omdat het onder de grond zit, heel klein is of helemaal niet gezien wil worden. Wonderbos laat niet alleen de schoonheid van de bossen zien, maar ook al die dingen die we normaal gesproken missen. Al kijkend, bladerend en lezend ontdek je hoe bijzonder de natuur is. Je ontdekt de spannende geheimen die het bos meestal voor ons verbergt. Daarna zal een boswandeling nooit meer hetzelfde zijn. Als je het bijna uit hebt, kun je het nog een keer doorbladeren. Maar nu als zoekboek. Vind jij alle verborgen dieren?
Jan Paul Schutten €19,99

De gemene moord op het muggemietje (Poëzie)

Muggemietje vliegt de klas binnen.
Dat had ze beter niet kunnen doen.
'Juf, heb jij het al gehoord?
Muggemietje is vermoord!
Ze zat op een bladzijde, het arme wicht,
toen sloeg het boek haar kaften dicht.'
Wie vermoordde Muggemietje?
Ted van Lieshout €15,99

 

Zilveren Penselen 

Martha & ik (Prentenboek)

Marta kan bijzonder mooi tekenen. Ze heeft mijn snuit, mijn manen en mijn klauwen zo goed getekend dat ik haar kamer ben binnengestapt... En samen hebben we fantastische avonturen beleefd! Met een likje gele verf schildert Marta de schitterende manen van een leeuw. Een paar extra stroken en hij krijgt ook sprankelende ogen en een harig lijf met grote poten waarmee hij zomaar uit het witte doek stapt. Al gauw blijkt Marta’s slaapkamer te klein voor haar fantasie, dus zit er niets anders op dan de wereld groter te maken. Dit keer tekent Marta met de staart van de leeuw een universum waarin ze samen met haar nieuwste leeuwenvriend fantastische avonturen beleeft. "Wat een heerlijke ode aan de verbeelding en de kracht van kunst is dit!" Jan van Coillie, leeswijzer.be “De kleuter zal zich graag laten meeslepen in de fantasierijke reis van Marta en de leeuw.” Toin Duijx, Friesch Dagblad "De prenten overstijgen de realiteit en nemen je mee in een trip die niet alleen je fantasie prikkelt, maar ook je lust tot actie, tot tekenen, tot schilderen, tot spelen en fantaseren." Pluizuit.be
It's Raining Elephants €22,95

Vuilnisvarkens Job en Rob (Prentenboek)

Een kleurrijk en grappig prentenboek met subtiele recycle-hints verstopt in de illustraties. De twee vuilnisvarkens halen al het afval op. Soms is dat niet zo makkelijk als het lijkt. Ze gooien bijna een hondje weg, dat gaat maar net goed. Maar als ze verdergaan zien ze het hondje verderop weer, dit keer vermomd als een oude lamp… Meesterverteller Tjibbe Veldkamp schrijft in dit prentenboek het grappige verhaal over twee varkens die het vuilnisophalen. 
Noële Smit €14,99

Noorse sagen (Geïllustreede kinderboeken)

Wie de regenboogbrug naar Midgard oversteekt, betreedt een wereld van groene vlaktes en ijzige gletsjers. Daar stelt Odin het verstand van de rotsreus Tangler op de proef, en begroet Frigg een sterveling in haar oogverblindende kristallen grot. Maar wie is nu echt de machtigste god of godin van Asgard? Lees in deze wonderbaarlijke, bloedstollende Vikingmythen en IJslandse spookverhalen hoe Odin en de Noorse goden en godinnen magische kunsten uithalen, terwijl sluwe dwergen, bergtrollen en andere bovennatuurlijke wezens door het land struinen.
Jeffrey Alan Love €17,99

Gloei (Geïllustreerde jeugdboeken)

Wat doe je als je niet weet wat je moet tekenen? Als je geen lievelingsdier hebt? Als je opa zich steeds minder herinnert? Als je je eigen naam niet mooi vindt? Als je verliefd bent op een jongen, of juist op een meisje? Na het lezen van de vaak grappige en soms gevoelige gedichten in deze bundel weet je precies hoe je het aan moet pakken – of juist niet…
Floor de Goede €22.50

 

 

 Hele verhalen voor een halve soldaat (Geïllustreerde jeugdboeken)

Zes broers worden opgeroepen om dienst te nemen in het leger. Op weg naar het front moeten ze zich melden bij een grenspost. Geschikte giften of geld om de grens te kunnen passeren, bezitten de broers niet. Verhalen kennen ze echter in overvloed. Verhalen over een behekst meer, over een poppenspeler die over lijken gaat om succes te hebben en over een jongeman die zo mooi is dat de mannen uit zijn dorp hem van pure jaloezie het liefst een kopje kleiner maken. De broers vertellen en vertellen alsof er een leven van af hangt. En dat is ook zo.
Ludwig Volbeda €22,50

Alles wat was (Informatief)

Alles wat was gaat over afscheid. Afscheid nemen van een persoon, een situatie, een huisdier, een plek… Alle kinderen krijgen ermee te maken, maar hoe ga je ermee om? Aan de hand van herkenbare situaties, waargebeurde anekdotes en filosofische wijsheden geeft Stine kinderen inzichten en tips om met verlies of verandering om te gaan. Afscheid nemen kan zwaar zijn, maar ook mooi. Want wanneer je afscheid neemt van iets, komt er ook weer ruimte voor iets nieuws.
Marijke Klompmaker €19,99

Verborgen wereld (informatief)

Prachtig geïllustreerd boek over de diersoorten. Perfect voor dierenliefhebbers van over de hele wereld! Dit is het boek dat natuurhistoricus en illustrator Ben Rothery al wilde lezen sinds hij een kind was. Verbazingwekkende feiten en beschrijvingen geven inzicht in een verzameling van vogels en dieren – ook over bedreigde diersoorten – verteld vanuit het perspectief van een gepassioneerde illustrator. Hij laat de geheimen van de diersoorten op onze planeet tot leven komen. Een bijzonder cadeauboek voor natuurliefhebbers van alle leeftijden!
Ben Rothery €22,99

Mensen met koffers (Poëzie)

Momenteel zijn er wereldwijd 80.000.000 mensen op de vlucht. Bij zulke verbijsterende cijfers verdwijnen de gezichten achter de getallen. In zijn gedicht 'Mensen met koffers' schetste Sjoerd Kuyper het gevoel van ontheemding van deze vluchtelingen. Annemarie van Haeringen maakte twaalf portretten bij de tekst en gaf de mensen weer een gezicht.
Annemarie Haeringen €17,50

De woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige Kinder- of Jeugdboek.De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm/vormgeving. Het doel van de prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalige kinder- en jeugdboek.

 

 

 

 

 Terra Ultima van Raoul Deleo en Noah J. Stern, uitgegeven door Uitgeverij Lannoo.


Terra Ultima brengt een onbekend continent ergens tussen Alaska en Azië in beeld. Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond dit continent na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij hier aantrof. Collega-ontdekkingsreiziger en bioloog Noah J. Stern kreeg toegang tot Deleo’s archief en stelde zo een waanzinnige selectie van prenten en aantekeningen samen, zodat de hele wereld een beeld kan vormen bij dit fascinerende, nieuwe werelddeel.

De woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige Kinder- of Jeugdboek.

De jury over dit boek: ‘Een fabelachtig lees- en kijkboek voor alle leeftijden. Het is een ode aan de natuurwetenschappelijke expedities uit de vroegmoderne tijd, de wereld van Jonathan Swift en Charles Darwin waar in verre oorden nieuwe soorten van leven werden gevonden. Een romantische verkenning die laat zien dat wetenschap en verbeelding prachtig hand in hand kunnen gaan’.

Schaduw van Toet van Lida Dijkstra en Djenné Fila, uitgegeven door Luitingh-Sijthoff.

In Schaduw van Toet lezen we over de jonge koningsdochter Anchesenamon. Ze groeit op aan het hof van haar vader, farao Achnaton, in het oude Egypte. Ondanks de luxe van een mooi nieuw paleis en een leven vol parades en feesten is haar leven niet gemakkelijk. Haar familie heeft honger naar macht en haar vader maakt zich niet geliefd bij het volk. Anche heeft al vijf zusjes als ze er een halfbroertje bij krijgt: Toetanchamon, een zwak jongetje met een scheef voetje – de toekomstige farao van Egypte. Ze werpt zich op als zijn beschermer en leert hem alles wat hij moet weten om in leven te blijven. Als een schaduw leeft ze aan zijn zij, en alles lijkt goed te gaan. Tot het noodlot toeslaat en haar eigen leven in groot gevaar is…

De jury schrijft over dit boek: ‘Schaduw van Toet brengt het Oude Egypte tot leven in een wervelend verhaal, waarin de bikkelharde strijd om macht in het land van de Nijl in een meeslepende stijl wordt neergezet, vanuit het vrouwelijke perspectief van de zus van de beroemde Toetanchamon. De illustraties van Djenné Fila en de liefdevolle vormgeving maken het boek tot een triomf van vertelkunst. Een boek dat iedereen die van spannende verhalen en geschiedenissen houdt om de vinger windt.’

Viruswereld van Marc ter Horst en Wendy Panders, uitgegeven door Uitgeverij Gottmer.

In Viruswereld legt Marc ter Horst op een begrijpelijke en vrolijke toon uit wat virussen eigenlijk zijn. En vooral, dat je er niet bang voor hoeft te zijn. Want: “Ze zitten echt overal. Boven op de bergen, diep in de oceanen en hoog in de lucht. (…) Jij en alle andere mensen leven je hele leven al tussen die virussen. Je ademt ze in, drinkt ze op, poept ze uit. Dat gaat je hele leven al goed.” Behalve als je lichaam het virus nog niet kent. Dan kun je er ziek van worden. Aan de hand van corona, de sars-epidemie, ebola en andere bekende virussen maakt Ter Horst de ingewikkelde materie toegankelijk en interessant. De illustraties van Wendy Panders versterken en ondersteunen deze informatie.

‘Vlak na het eerste coronajaar verraste Marc ter Horst met ‘Viruswereld’, een sterk non-fictieboek dat glashelder inzicht geeft in alle aspecten van het virus en de pandemie – van virusbouw, besmettingswegen en immunologische afweer tot virusmutaties en vaccinontwikkeling. Wendy Panders verluchtigde de informatie met fraaie, humoristische tekeningen en uitgebalanceerde composities. Viruswereld is een feest om te lezen, maar ook een boek waar kinderen echt wijzer van worden en dat ze bewapent met kennis’, aldus de jury.

Zonder titel van Erna Sassen en Martijn van der Linden, uitgegeven door Uitgeverij Leopold.

Zonder titel gaat over Joshua en Zivan. Ze zijn al maatjes sinds hun kindertijd. Als Zivan door haar ouders teruggestuurd wordt naar haar geboorteland Irak, mist hij haar vreselijk. Bovendien maakt hij zich zorgen: ze reageert niet meer op zijn berichtjes. De vinkjes achter zijn WhatsApp-berichten blijven zwart.
Joshua worstelt zich door de dagen heen. Zal hij Zivan ooit nog zien? Wie is hij zonder haar? Gelukkig vindt hij afleiding bij de beeldende kunst en heeft hij zijn schetsboek. Zijn stoere, treiterige klasgenoten Sergio en Dylan blijken ook zo hun eigen problemen te hebben.

De jury over het boek: ‘In ‘Zonder titel’ kruip je in het hoofd van de vijftienjarige Joshua, die zich radeloos voelt als hij het contact verliest met zijn jeugdvriendin Zivan. Erna Sassen raakt je diep met dit recht uit het hart geschreven young adult-verhaal, waarin vlijmscherpe humor, hilarische situaties, en diepgevoelde wanhoop elkaar voortdurend afwisselen. Haar taal is rauw en direct en verklankt de leefwereld van jongeren. Martijn van der Linden maakte Joshua’s ontroerende schetsboektekeningen en laat zien hoe hij troost vindt in kunst. Een overrompelend raak boek.’

de Meisjes van Annet Schaap, uitgegeven door Em. Querido’s Uitgeverij.

In de Meisjes bewerkte Annet Schaap zeven bekende sprookjes tot verrassende vertellingen. Waarin de meisjes niet langer sprookjesfiguren zijn, maar mensen van vlees en bloed. De verhalen gaan over zusjes, over liefde, over hoe alles het leven zomaar om kan vallen, en over toch weer opkrabbelen en verder gaan.

In de woorden van de jury: ‘Zeven sprookjes, zeven meisjes, zeven onverwachte eindes. In ‘de Meisjes’ verleent Annet Schaap haar zelfbewuste protagonistes een eigen stem en speelt ze een geraffineerd spel met sprookjesmotieven en symboliek. De groteske illustraties in scraperboard brengen de verhalen op onnavolgbare wijze tot leven. Stevig geworteld in de traditie van het volkssprookje en tegelijkertijd brandend actueel én eigenzinnig; zo geeft Annet Schaap haar voorgangers Grimm en Perrault het nakijken.’

De tunnel van Anna Woltz, uitgegeven door Em. Querido’s Uitgeverij.

De Tunnel speelt zich af in Londen en vertelt het verhaal van vier tieners tijdens de Blitz. Tijdens de nachtelijke bombardementen schuilen veel mensen op de perrons van de metro. Zo ook hoofdpersoon Ella en haar familie. Onder de grond leert Ella Jay kennen, een adembenemend knappe jongen die zich niets aantrekt van regels. Ook ontmoet ze Quin: een van huis weggelopen meisje van adel, met haar eigen verhaal over een verstikkend milieu. En uiteindelijk de broer van Quin, Sebastian, met wie Quin absoluut geen contact meer wil.

De verhalen van deze vier jongeren komen samen onder de grond. Verhalen over afkomst, het vinden van je identiteit, ontluikende liefde en seksualiteit, weten wie je bent – en dat tegen de achtergrond van een oorlog. 

De jury zegt het volgende over het boek: Met De tunnel schreef Anna Woltz een razendknap jeugdboek. Enerzijds voert ze haar lezers in volle vaart mee naar het Londen van de Tweede Wereldoorlog, waar ze naar adem happen in ondergrondse metroruimtes en gebombardeerde parken. Anderzijds is de schrijfster een intelligente commentator: De tunnel is niet alleen een actieboek, maar ook een reflectie op klasseverschillen, identiteit én schrijverschap. Een boek met vele ingangen, tunnel op tunnel op tunnel op tunnel.